Πέμπτη 1 Οκτωβρίου 2015

Προγραμματισμός 0005

Έχουμε αναθεώρηση 59 για την έκδοση 8. Έχει ανέβει δείτε στη σύνδεση για το κώδικα. Δείτε παρακάτω, και δίπλα στη στήλη, για την εγκατάσταση λίγα λόγια!
Βελτίωσα την φόρμα βοήθειας, (μπορούσε να μεγαλώσει εκτός ορίων, και δεν μπορούσε να κλείσει με κλικ, μόνο με την εντολή Περί (About), τώρα είναι οκ). Επίσης στην αντικατάσταση λέξεων στον διορθωτή, την ώρα που έδειχνε τις αντικαταστάσεις μπορούσε κάποιος να πατήσει κάποιο πλήκτρο ή το ποντίκι και να πατήσει π.χ. αλλαγή γραμμής ή διαγραφή. Τώρα το πληκτρολόγιο και το ποντίκι δεν ακούει, την ώρα των αλλαγών (οι αλλαγές φυλάσσονται με Undo- Ctrl-Z). Άλλαξα λίγο την Γρήγορα ! για να παρακάμπτει ακόμα και τα μηνύματα από τα windows προς την εφαρμογή, για περισσότερη ταχύτητα. Όμως δεν λειτουργεί το Esc (μόνο το Break).


Μπορούμε όμως να χειριστούμε καλύτερα την ανανέωση οθόνης (αυτή είναι χρονοβόρα), που αν και έχουμε την Ανανέωση [Διάστημα_σε_χιλιοστά], ( το [ ] σημαίνει προαιρετική παράμετρος). Δείτε όμως με τη χρήση ενός νήματος και της Αναμονή [διάστημα_αναμονής] η οποία δίνει μια καθυστέρηση αφού δει και τα μηνύματα του συστήματος (π.χ. ένα μήνυμα είναι η ανανέωση της οθόνης επειδή ένα παράθυρο από άλλη εφαρμογή πέρασε ή άλλαξε θέση από το παράθυρο της εφαρμογής μας).


\\Σημ 1. Εδώ έχουμε ένα νήμα. Κώδικας που θα τρέχει κάθε 20 χιλιοστά του δευτερολέπτου
νημα { ανανεωση } ως Κ κάθε 20


\\Σημ 2. Μετά τη θέσε στην ίδια γραμμή δεν μπορούμε να βάλουμε σημειώσεις


Θέσε Γρήγορα !
Ανανέωση 25 \\ ρυθμίζει την ανανέωση αλλά η Γρήγορα ! την μπλοκάρει.


Αναλυτής
Για ι=1 έως 1000 {
      Αναμονή   \ εδώ δίνει χρόνο στο σύστημα..να δει και το νήμα
      Τύπωσε ι
}
Τύπωσε φόρτος
\\Σημ 3. Τα νήματα του τμήματος διαγράφονται όταν τερματίσει.



Άλλη περίπτωση (φτιάξε ένα τμήμα Β και αντιγράψτε το). Μπορούμε να διαβάζουμε απ΄ευθείας αν κάποιο πλήκτρο είναι πατημένο (εφόσον είναι ενεργή η εφαρμογή μας, δεν μπορούμε να διαβάσουμε το πληκτρολόγιο αν δεν έχει  την εστίαση του συστήματος η εφαρμογή μας - Focus)
Επειδή δεν γίνονται ανανεώσεις στην τύπωσε "ΟΚ " κάνουμε μια δική μας! Το 27 είναι το Esc, και το 32 είναι το διάστημα. (το διπλό κόμμα δίνει μια αλλαγή γραμμής - μια ευκολία της Μ2000)

Θέσε Γρηγορα !
για ι= 1 έως 10000 {
      Αν πατημένο(27) Τότε Τύπωσε ,,"Escape - Απόδραση" : Έξοδος
      Αν πατημένο(32) Τότε Τύπωσε "ΟΚ", : Ανανέωση


}


Εδώ  χρησιμοποιούμε το κανονικό (εξ ορισμού είμαστε στο γρήγορα). Το θέσε το βάζουμε στην αρχή για να σταλθεί η εντολή στον διερμηνευτή γραμμής, επειδή αυτός γνωρίζει την εντολή. Δηλαδή όταν ανοίγουμε την M2000 μπορούμε να γράψουμε Γρηγορα, γιατί εκεί διαβάζει ο διερμηνευτής γραμμής εντολών.

θέσε Γρήγορα
Ανανέωση 25 \\ δοκιμάστε  10, 50, 100, 10000
Αναλυτής
για ι=1 εως 1000 {
      τύπωσε ι
}
τύπωσε φόρτος




Δείτε τι χρόνο φέρνει η κάθε περίπτωση. Κάντε πειράματα!
Υπάρχει το ΑΡΓΑ (είκοσι φορές πιο αργά)...και παρόμοιο είναι το ΔΟΚΙΜΗ [όνομα τμήματος] (είναι όμως κοινή εντολή και δεν θέλει τη Θέσε μπροστά) που ανοίγει μια φόρμα και μπορούμε να εκτελούμε βήμα προς βήμα, ή με αργή ταχύτητα και να βλέπουμε μεταβλητές ή και τον κώδικα (το άνω μέρος της φόρμας έχει έξι "πλήκτρα" τρία αριστερά που δεν φαίνονται ως πλήκτρα, και τρις δεξιά με πορτοκαλί χρώμα). Αμέσως κάτω από τα πλήκτρα μπορούμε να βλέπουμε κώδικα ή τιμές μεταβλητών από την Τύπωσε της τελευταίας γραμμής (και συνάμα εκεί φαίνεται και  ο τρέχον σωρός).

Εμφανίζεται ο κώδικας αν κάνουμε κλικ με το αριστερό πλήκτρο του ποντικιού στο "γκρίζο" που βλέπουμε τώρα τετράπλευρο (θα βλέπουμε την δεύτερη εικόνα, όπου μας λέει το τμήμα που τρέχει ο κώδικας, την εντολή που εκτελεί, και το υπόλοιπο. Στο υπόλοιπο αν κάνουμε κλικ βλέπουμε μερικές γραμμές μπροστά και μερικές πίσω. Στη δεύτερη εικόνα φαίνεται η μεταβλητή ι γιατί το έχουμε γράψει στο πεδίο Τύπωσε.  Μπορούμε να μετακινήσουμε τη φόρμα και να αλλάξουμε το μέγεθος (αλλάζει το μέγεθος γραμμάτων). Με το "Αργή Ροή" βλέπουμε το κώδικα να τρέχει - μάλλον γρήγορα αλλά φαίνεται-και όποτε θέλουμε πάμε στο "Επόμενο Βήμα. Η "Διακοπή" σταματάει τον κώδικα. Αυτή η φόρμα βγαίνει την ώρα που τρέχει ένα πρόγραμμα (χωρίς να δώσουμε την εντολή) με συνδυασμό πλήκτρων όπως ctrl+O, γενικά όσα πλήκτρα δεν έχω προγραμματίσει για κάτι άλλο..οδηγούν στην δοκιμή). Τα νήματα δεν μπορούν να εμφανιστούν στην Δοκιμή, τρέχουν σε άλλο επίπεδο! Αλλά μπορούμε να δούμε μεταβλητές που μπορούν να αλλάξουν...(αν τρέχουν στο ίδιο τμήμα). Δεν μπορούμε να επέμβουμε για να αλλάξουμε κώδικα ή τιμές στις μεταβλητές - απλά είμαστε θεατές..και όποτε θέλουμε διακόπτουμε. Αν πατήσουμε πάνω στο Τμήμα ανοίγει ο κώδικας του τμήματος (ακόμα και για τμήματα που φτιάχτηκαν επιτόπου, προσωρινά), και αν πατήσουμε πάνω στην εντολή ανοίγει η βοήθεια για την εντολή.










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.