Σάββατο 2 Δεκεμβρίου 2017

Βίντεο από την έκδοση 9.0 (αναθ. 19)

Στο βίντεο τρέχουν διαδοχικά δυο προγράμματα, στα οποία τρέχουν νήματα. Η Μ2000 έχει ενσωματωμένο ένα σύστημα νημάτων. Τα νήματα τα διαχειρίζεται ένας ενσωματωμένος διαχειριστής. Τα προγράμματα που βλέπουμε στο βίντεο έχουν δημοσιευτεί σε αυτό το φόρουμ, και έτρεχαν σε παλιότερες εκδόσεις. Αυτό που δεν έκαναν οι παλιές εκδόσεις ήταν να δείχνουν τα νήματα στη φόρμα ελέγχου. Από την 8η έκδοση τα νήματα μπορούσαν να φανούν στην φόρμα όπως θα δείτε στο βίντεο.
Έκανα ένα τεστ για το νέο διερμηνευτή (έχει αλλαγές που βελτιώνουν την ταχύτητα). Τα Windows 7 τρέχουν σε VirtualBox, σε Ubuntu Studio 64 bit  και ταυτόχρονα γίνεται σύλληψη βίντεο. Παρόλα αυτά η ταχύτητα είναι καλή.

Στο πρώτο πρόγραμμα ένα νήμα μεταφέρει μια τεθλασμένη γραμμή, ένα άλλο επίσης μια άλλη γραμμή με λεζάντα και ώρα, και η οποία "ακούει" στα άνω και κάτω βελάκια.
Στο δεύτερο πρόγραμμα χρησιμοποιώ έναν "παίκτη" της κονσόλας της Μ2000, που είναι ένα hardware sprite, στην ουσία ένα "παράθυρο" που το διαχειρίζεται η κάρτα γραφικών. Επιπλέον υπάρχουν μερικές ακόμα διαφάνειες οι οποίες είναι μέσα στην οθόνη και για το λόγο αυτό μπορούν να εμφανιστούν πίσω από τα βουνά που "ολισθαίνουν" (έτσι φαίνεται, αλλά δεν είναι έτσι). Και τα hardware sprites, όπως και τα software, μπορούν να περιστραφούν. Εκτός από τις εικόνες που διαδοχικά αλλάζουν, το περιβάλλον του διερμηνευτή, περιστρέφει και τις μεγεθύνει κατάλληλα.

Παρατηρήστε ότι δεν φαίνεται το βελάκι του ποντικού πάνω από την κονσόλα. Επίσης δείχνω πως και η κονσόλα είναι ένα παράθυρο, και μπορεί να μετακινηθεί, να αλλάξει μέγεθος, και στο νέο μέγεθος να δημιουργήσουμε αναλύσεις κειμένου με την εντολή Φόρμα.

Παρατηρήστε επίσης τη φόρμα ελέγχου. Η Μ2000 έχει δικά της παράθυρα, τις ειδικές φόρμες, όπως η φόρμα ελέγχου, και άλλες για επιλογές φακέλων, αρχείων, εικόνων, χρωμάτων, γραμματοσειράς, ρυθμίσεων, βοήθειας, το message box (η συνάρτηση Ρώτα() ανοίγει το ενσωματωμένο messagebox, δείτε τη βοήθεια σχετικά), καθώς και τις φόρμες χρήστη. Δηλαδή μπορούμε να φτιάχνουμε δικά μας παράθυρα με στοιχεία ελέγχου και να παίρνουμε τα μηνύματα. Δείτε εδώ το Notepad, μια εφαρμογή σημειωματάριου με μενού, γραμμένη σε Μ2000.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.