Τετάρτη 2 Ιανουαρίου 2019

Αναθεώρηση 16 Έκδοση 9.6

Αναθεώρηση 16
Αναβάθμιση του διερμηνευτή σε αρκετά πράγματα στη γλώσσα. Καλύτερος Έλεγχος με την φόρμα ελέγχου. Η φόρμα ανοίγει με την εντολή Δοκιμή, ως έχει ή με όνομα τμήματος για δοκιμή. Μπορούμε να την συμπεριλάβουμε στο κώδικα και να δώσουμε Δοκιμή  "όνομα σημείου διακοπής", και έτσι θα ανοίξει στο σημείο που θέλουμε και θα μας δείξει το κώδικα. Η φόρμα έλεγχος έχει τρία πεδία ως επίπεδα πλήκτρα δεξιά για εκτέλεση ανά εντολή  (δουλεύει και όταν έχουμε νήματα, τα οποία περιμένουν για να εκτελεστούν με το πάτημα του πλήκτρου αυτού), για αργή εκτέλεση (μάλλον έχει γίνει και αυτή γρήγορη), καθώς επίσης και σταμάτημα την εκτέλεσης. Αριστερά έχει τρεις ετικέτες οι οποίες λειτουργούν και ως πλήκτρα. Η πρώτη δείχνει τι τρέχει, πχ μια συνάρτηση, ένα τμήμα, μια λάμδα συνάρτηση ή ένα νήμα (δείχνει τον αριθμό νήματος). Η δεύτερη δείχνει το όνομα εντολής ή του τμήματος που εκτελούμε ή της μεταβλητής που αλλάζουμε ή εκχωρούμε τιμή. Η τρίτη δείχνει τη συνέχεια της προηγούμενης. Στη πρώτη με κλικ ανοίγει μια φόρμα που δείχνει το κώδικα αυτού που εκτελούμε. Στη δεύτερη αν είναι εντολή δείχνει την βοήθεια, το τι κάνει δηλαδή. Στη τρίτη εναλλάσσουμε τη προβολή του μεσαίου μεγάλου πεδίου. Αυτό το πεδίο δείχνει ή το σωρό τιμών  καθώς και τιμές που θέλουμε να δούμε (και τις βάζουμε στο κάτω πεδίο) ή κώδικα χρωματισμένο με σημειωμένη την εντολή που εκτελείται. Το κάτω πεδίο, έχει δυο λειτουργίες, και αλλάζουν με το να διαγράψουμε το περιεχόμενο και τότε εμφανίζεται η αλλαγή στο σημάδι εισαγωγής (prompt) όπου ως ? σημαίνει να τυπώνουμε μια σειρά παραστάσεων στο μεσαίο μεγάλο πεδίο και με το > μπορούμε να δίνουμε εντολές άμεσα, ακόμα και για αλλαγή κώδικα, αλλά η αλλαγή θα φανεί όταν ξεκινήσει ξανά ένα τμήμα ή όταν "τραβήξει" από αυτό κάποια ρουτίνα. Η φόρμα έλεγχος μεγεθύνεται, όχι για να χωρέσει περισσότερα, αλλά για να μεγαλώσουν τα γράμματα (δείχνει πάντα τα ίδια σε ότι μέγεθος και να την έχουμε). Η αλλαγή γίνεται από την κάτω δεξιά γωνία, όπως μεγαλώνουμε τις φόρμες (αλλά εδώ έχουμε μεγέθυνση γραμματοσειράς και πεδίων). Ενώ με τις φόρμες χρήστη μπορούμε να έχουμε "κυρίαρχα" (modal) παράθυρα (σαν σωρός το ένα πάνω στο άλλο, κλειδώνοντας τα από κάτω), η φόρμα Έλεγχος δεν κλειδώνει, και μένει μαζί με ότι φόρμες έχουμε δημιουργήσει. Οι φόρμες δουλεύουν από XP έως Windows 10 και σε Linux, και εμφανίζονται σε όλα τα λειτουργικά ίδιες. Ο κώδικάς τους συμπεριλαμβάνεται στο διερμηνευτή, δηλαδή δεν αποτελούν χωριστή βιβλιοθήκη, αλλά ενσωματωμένη.

Αναθεώρηση 15
Πρώτη αναθεώρηση για το 2019!
Ουσιαστικά αφαιρέθηκαν δυο λάθη, και βελτιώθηκε ο διερμηνευτής.
Η βελτίωση έγινε στην Επίλεξε Με και στα Νήματα όταν τρέχουν με ΣΧΕΔΙΟ.ΝΗΜΑΤΩΝ ΤΑΥΤΟΧΡΟΝΟ. Σε αυτό το σχέδιο κάθε νήμα τρέχει μια εντολή και δίνει τον έλεγχο στον ενσωματωμένο στον διερμηνευτή ελεγκτή νημάτων για να επιλέξει το νήμα που θα τρέξει.  Στη βελτίωση έγινε το εξής, η εκτέλεση γίνεται ανά γραμμή κώδικα και όχι ανά εντολή. Παρέμεινε ως είχε, ότι ένα μπλοκ κώδικα θα εκτελεστεί αυτούσιο. Στην Επίλεξε Με κάθε Με μπορεί να έχει μια γραμμή κώδικα ή ένα μπλοκ. Παλαιότερα αν η γραμμή κώδικα είχε άνω κάτω τελεία με εντολή μετά ο διερμηνευτής την άφηνε γιατί "καθάριζε" την υπόλοιπη γραμμή. Τώρα ο διερμηνευτής θα εκτελέσει όλες τις εντολές μέχρι να φύγει όλη η γραμμή.
Τα λάθη ήταν: Ένα στην Κάνε (def) όπου αν δίναμε λογική μεταβλητή και ζητάγαμε το Αληθές τότε δεν το έπαιρνε (παλαιότερα το έκανε, αλλά λόγω αλλαγής κώδικα...το έχασε). Το άλλο είχε να κάνει με την Αν σε μια περίπτωση που σχετίζεται με τη βελτίωση παραπάνω, δηλαδή όταν ζητάμε από το διερμηνευτή να εκτελέσει μια εντολή. Πρέπει η Αν να είναι σε μια γραμμή, αφού τελικά θα εκτελεστεί μια γραμμή. Όμως τώρα μπορούμε να έχουμε όλα τα μέρη μιας Αν, δηλαδή το Αλλιώς.Αν όσες φορές θέλουμε και το Αλλιώς.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.