Παρασκευή 23 Οκτωβρίου 2020

Αναθεώρηση 1, Έκδοση 10.

 Σε αυτήν την αναθεώρηση έγιναν μικρές προσθήκες και διορθώσεις. Επιπλέον ανέβηκε στο dropbox, γιατί η έκδοση 10 δεν είχε ανέβει (υπήρχε μόνο στο github),



Από το Readme.txt, επιγραμματικά στα ελληνικά. 

1. Διορθώθηκε η συνάρτηση Τραπ()  ή αλλιώς η στρογγύλευση του τραπεζίτη. Από λάθος έβγαινε πάντα θετική τιμή!

2. Μπήκε στα παράθυρα του χρήστη στο μενού ελέγχου η εντολή για αλλαγή μεγέθους από το πληκτρολόγιο (υπήρχε η αλλαγή θέσης). Οπότε ανοίξτε από το info το cs (διορθωτής c sharp) για να δείτε το μενού ελέγχου (πάνω αριστερά με τρεις οριζόντιες μικρές γραμμμές).

3. Η φόρμα της βοήθειας κάποιες φορές έβγαινε εκτός παραθύρου με συνέπεια να δουλεύει το alt+F4 για κλείσιμο (μετά άνοιγε κανονικά). Τώρα διορθώθηκε ώστε ποτέ να μην μεγαλώνει έξω από την οθόνη (από την πλέον αριστερή, από τις όποιες οθόνες)

4. Η Ένταση για τον ήχο τώρα λειτουργεί πολύ καλά για τα Windows 10. Επίσης ρυθμίζει και το αριστερό και δεξί κανάλι. Επίσης η μεταβλητή μόνο για ανάγνωση Ένταση δίνει την τιμή που ορίζουμε στον Πίνακα Ελέγχου των Windows, για την συγκεκριμένη εφαρμογή.

5. Στην εντολή Ήχος δίναμε όνομα αρχείου. Τώρα μπορούμε να δώσουμε και διάρθρωση μνήμης, φορτωμένη με αρχείο ήχου (wav) από το δίσκο (ή φτιάχνουμε δικό μας αν θέλουμε).

6, Η Ηχογράφηση υπήρχε στο κώδικα αλλά δεν ήταν γνωστή, ήθελε δουλειά και δεν την είχα τελειώσει. Δείτε την βοήθεια για αυτή την εντολή.

7. Μπήκε και μια μεταβλητή μόνο για ανάγνωση, η Ηχογράφησης.Επίπεδο που γυρίζει την στιγμιαία τιμή του ήχου όπως έρχεται στην εφαρμογή.

8. Έγιναν επεμβάσεις και στην εντολή Ταινία (και στο σύστημα γενικότερα του video).

9. Μπήκαν νέα προγράμματα στο Info. Από αυτά περισσότερο θα αναφέρω το console και το sprites. Το δεύτερο το έδειξα και στην παρουσίαση στο συνέδριο Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση (12th CIE2020). Το cosnole είναι μια πρόταση για χρήση της κονσόλας των windows μέσα από την Μ2000, 

Στη φωτογραφία φαίνεται η κονσόλα που έχει ανοίξει μπροστά από την κονσόλα της Μ2000 σε καθορισμένη θέση (με εντολή μέσα από την Μ2000). Επίσης  βλέπουμε δυο ειδών prompt (εισαγωγικού μάρκου), το M2000> που δέχεται εντολές για τη Μ2000, στην ουσία τμήματα της Μ2000, και σε αυτή την φάση έχουμε μπλοκάρισμα ενός νήματος που παίζει στο περιθώριο (μπλοκάρισμα όταν διαβάζει η Μ2000 μέσω κονσόλας, επειδή διαβάζει γραμμές). Το δεύτερο μάρκο βγαίνει όταν ανοίξουμε μέσα στην ίδια κονσόλα το cmd.exe ή άλλη εφαρμογή, επειδή η άλλη εφαρμογή τρέχει σε δικό της χώρο! Τότε βλέπουμε το νήμα να εκτελείται κανονικά από πίσω! Και στη πρώτη περίπτωση αν τυπώνουμε μόνο στη κονσόλα δεν έχουμε μπλοκάρισμα. Έχει αφαιρεθεί το Χ από την πάνω αριστερή γωνία. Όμως αν κάποιος πατήσει το ctrl+c θα "ρίξει" και τη κονσόλα και τη Μ2000  από πίσω. Δίνοντας exit, γυρνάμε από το cmd στο αρχικό prompt και μετά πάλι με exit, ή με κενή γραμμή γυρνάμε στη κονσόλα της Μ2000. Από την κονσόλα των Windows η Print τυπώνει στην κονσόλα της Μ2000! για το λόγο αυτό φτιάχτηκε ένα τμήμα με όνομα Echo  για να εμφανίζει διάφορα νούμερα από τη Μ2000, στη κονσόλα.

Με κατάλληλο χειρισμό των αρχείων εισόδου και εξόδου μπορούμε να κάνουμε την Μ2000 να δουλεύει για redirection...ανακατεύθυνση εξόδου!





Τα RTL γράμματα δεν φαίνονται στη σωστή σειρά, αλλά μπήκαν εδώ για να φανεί ότι η κονσόλα των Windows παίρνει Unicode (πολύ περισσότερους από 256 διαφορετικούς χαρακτήρες).


10. Sprites demo:

Τα μεγαλώνουμε, τα γυρίζουμε (περιστρέφουμε ή κάνουμε οριζόντια αλλαγή - flip), τα μετακινούμε. Υπάρχει ένα σχέδιο και σε κάθε ένα ρίχνουμε ένα μερικώς διάφανο χρώμα και το χρωματίζουμε! Επίσης μπορούμε να γράψουμε πάνω στην εικόνα του sprite. Το χεράκι είναι και αυτό ένα sprite, και παίζει στη θέση του δείκτη του ποντικιού τον οποίο έχουμε αφαιρέσει!




Το αυθεντικό από το Readme.txt

1. Remove a bug from Bank() function (banker rounding) which casue a removing the minus sign

2. Added size command for controlbox for user forms (so now we can resize a form by using keyboard)

3. Prevent help form to get resize outside the screen

4. Volume statement works in Window 10, and now has a second parameter to reduce volumen from left or right channel

   Also Volume read only variable now reflect the original volume for the specific run, which show the windows control panel.

5. Sound statement now can use buffer from memory to play sounds.

6. SoundRec statement for recording (program in help file)

7. SoundRec.level  as a read only variable

8. Movie statement fix for Windows 10

9. A new example in Info file, console, or how we can use console (same as cmd.exe console) from M2000, using Win 32 api from M2000 code.

10. Sprites a demo as used for my contribution to a CIE 2020 12th Conference on Informatics in Education

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.