Πέμπτη 31 Δεκεμβρίου 2015

Τα πρώτα προγράμματα (Μ2000)

Πολλές φορές οι αναρτήσεις εδώ είναι δύσκολες, για τον απλό προγραμματιστή. Για το λόγο αυτό θα βάλω σποραδικά μερικές αναρτήσεις με απλά προγράμματα, και μάλιστα ξεκινώντας από εκείνα τα βήματα που θυμίζουν μια παλιά Basic.

Το παρακάτω πρόγραμμα χρησιμοποιεί μόνο ένα μπλοκ εντολών για να συγκρατήσει το λάθος που κανονικά σταματάει τον διερμηνευτεί, να πατήσουμε Enter χωρίς να δώσουμε τιμή στην μεταβλητή χ.

Ένας εύκολος τρόπος να παρακολουθήσει κανείς το πρόγραμμα είναι με την χρήση ετικετών. Και αυτό κάνουμε εδώ.

Ανοίγουμε το περιβάλλον της γλώσσας (m2000.exe). Αν θέλουμε να φύγει η χωριστή οθόνη (που κρατάει τις πάνω γραμμές σταθερές)  γράφουμε Οθόνη ,0  (η πρώτη παράμετρος που λείπει είναι το χρώμα φόντου, το αφήνουμε ως έχει)
Μετά γράφουμε Σ Α πατάμε enter και ανοίγει ο διορθωτής. Κάνουμε αντιγραφή και ή πατάμε Esc ή κάνουμε κλικ στη γραμμή πληροφοριών του διορθωτή και ανοίγει το μενού (και από εκεί διαλέγουμε το έξοδος, δείτε και τι άλλες επιλογές υπάρχουν - είναι και παρακάτω άλλες που δεν φαίνονται στην αρχή)
>Οθόνη ,0
>Σ Α

Χ[1-2, 0 έξοδος]=_

Μπορούμε να δώσουμε και αυτό:
>Δοκιμή Α
Οπότε ανοίγει η φόρμα διαλόγου όπου κάνουμε εκτέλεση εντολή προς εντολή ή με αργό ρυθμό. Αυτή η φόρμα δείχνει αριστερά σε τρία πεδία, το τμήμα, μετά την εντολή και μετά τη παράμετρο. Και τα τρία πεδία είναι κουμπιά που το πρώτο δείχνει το κώδικα του τμήματος ως βοήθεια, το δεύτερο δείχνει την βοήθεια της εντολής (αν την έχει), και το τρίτο δείχνει στο μεσαίο πεδίο το κώδικα που εκτελείται με χρώμα και σημειωμένη την εντολή. Ειδικά το τρίτο κάνει εναλλαγή μεταξύ κώδικα που τρέχει και σωρού - μεταβλητών. Στο κάτω πεδίο που λέει Τύπωσε γράφουμε π.χ. α, β, χ και βλέπουμε τις τιμές σε κάθε νέα εκτέλεση εντολής.



Καθαρό α, β , χ
πρώτο:
      Δες { \\ αν δεν δώσουμε τιμή βγαίνει λάθος και το κόβουμε με την Δες
            χ=0
            Εισαγωγή "Χ[1-2, 0 έξοδος]=", χ
      }
      Από χ Προς α0,α0
      Έξοδος
α0:
      Για β=1 έως 10
            Από χ Διαμέσου α1, α2
            Τύπωσε α
      Επόμενο β
      Προς πρώτο
      Τελος
α1:
      α=β
      επιστροφή
α2:
      α=β**2+10
      επιστροφή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.