Τετάρτη 16 Σεπτεμβρίου 2015

Αραιή γραφή (Μ2000)

Στα Windows υπάρχει μια βιβλιοθήκη ρουτινών, η GDI, ή Graphical Device Interface ή ελληνικά η διασύνδεση με τις συσκευές γραφικών.
Η Μ2000 χρησιμοποιεί αυτή την βιβλιοθήκη για να εμφανίσει γράμματα, εικόνες, και γραμμικά σχέδια στην οθόνη και στον εκτυπωτή.
Η οθόνη και ο εκτυπωτής είναι δυο συσκευές γραφικών. Κάθε μία έχει τα δικά της χαρακτηριστικά αλλά οφείλει η διασύνδεση, οι ρουτίνες δηλαδή χειρισμού αυτών, να είναι γενικές. Αυτό σημαίνει ότι πριν κάνουμε κάτι στην οθόνη μπορούμε να μάθουμε γι΄αυτήν, τις διαστάσεις της, το πόσα χρώματα έχει και άλλα στοιχεία.
Χθες τυχαία βρήκα μια ακόμα ρουτίνα η οποία θέτει το επιπλέον διάστημα μεταξύ γραμμάτων. Μάλιστα δουλεύει και αλλιώς, με αρνητικό πρόσημο, όπου αφαιρεί διάστημα και έτσι συμπτύσσει το κείμενο.
Η ιδέα μου ήταν να μπει αυτή η επιλογή στην εντολή ΕΠΙΓΡΑΦΗ όπου στη Μ2000 γράφουμε κείμενο με επιλογές όπως όνομα γραμματοσειράς, μέγεθος, γωνία σε ακτίνια, στοίχιση γραμμών και ποιότητα . Η ποιότητα έχει να κάνει με το αν το φινίρισμα του γράμματος, στις ακμές του, θα αναμιχθεί με το φόντο (anti- aliasing). Αν θέλουμε να φτιάξουμε μια κινητή επιγραφή με διαφάνεια τότε δεν θέλουμε να τυπωθεί με καλή ποιότητα...ώστε η διαφάνεια να ξεχωρίζει. Αυτό όμως το θέμα της κινητής επιγραφής είναι για άλλη ανάρτηση.

Επιπλέον εδώ θα δούμε και τη χρήση των εντολών που σχετίζονται με μπλοκ εντολών (επενεργούν σε ένα μπλοκ) όπως Πένα, Πάχος και Χρώμα.

Προσοχή για έκδοση Μ2000 8 αναθεώρηση 42 - δείτε στα δεξιά το σύνδεσμο για το πηγαίο κώδικα Εκεί έχει και το εκτελέσιμο σε exe το οποίο είναι υπογεγραμμένο, θα χρειαστείτε το help2000.mdb και το ca.crt, το τελευταίο απλά το καταχωρούμε ως αξιόπιστη πηγή. Για να τρέξει η γλώσσα δεν χρειάζεται ούτε την βοήθεια αλλά καλό είναι να βάλουμε μαζί και αυτήν σε έναν φάκελο ή στην επιφάνεια εργασίας. Με την εντολή Ρυθμίσεις κάνουμε τις ρυθμίσεις του περιβάλλοντος, π.χ. χρώμα, μέγεθος γραμμάτων και γραμματοσειρά.

Σε ένα τμήμα α γράφουμε τα παρακάτω ή ανοίγουμε τη Μ2000 γράφουμε σ α και κάνουμε αντιγραφή το παρακάτω. Επίσης έχω μαρκάρει τη νέα παράμετρο -30 με κίτρινο χρώμα:

πένα #7700ff
ποιότητα = αληθής
κέντρο = 2
οθόνη #fccbb7, 0 \\ ακύρωση τυχόν διαχωρισμού οθόνης
διπλα : Αναφορά κέντρο, "Παράδειγμα Επιγραφής" : κανονικα
οθόνη #efbbf7, 2 \\ διαχωρισμός οθόνης από τη τρίτη γραμμή (0 και 1 είναι οι δυο πρώτες)
θέση 6000,6000
παλιά_τιμή_Φ = Φαρδιά
παλιά_τιμή_Π = Πλάγια
Φαρδιά 1 : Πλάγια 1
Πένα #224488 {       \\ χρώμα γύρω από τα γράμματα
      Πάχος 3 {
           Χρώμα #ff55aa {    \\ χρώμα μέσα στο σχήμα, εδώ είναι η Επιγραφή.
                        Επιγραφή {Γειά σου
                        Το όνομά μου είναι Γιώργος
                        }, "Arial Black", 48, pi/6, κέντρο, ποιότητα, -30
                        \\ π.χ.  60 twips είναι 4 pixels στα 15 dpi οθόνης η 5 pixels στα 12 dpi
           }
   }
}
Πλάγια παλιά_τιμή_Π : Φαρδιά παλιά_τιμή_Φ
θέση 12000, 6000
Επιγραφή  {Γειά σου
Το όνομά μου είναι Γιώργος}, "Arial Black", 40, pi/6, κέντρο, ποιότητα
α$=κομ$ \\ περιμένει ένα πλήκτρο να πατηθεί, πριν τελειώσει το πρόγραμμα




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.