Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Περί του διορθωτή της Μ2000

Περί του διορθωτή της Μ2000

Ο διερμηνευτής περιλαμβάνει δικό του διορθωτή προγράμματος. Αυτός ανοίγει με την εντολή Συγγραφή ή Σ ή Edit και κλείνει με το Esc ή το Shift+F12 αν δεν θέλουμε να περάσουν οι αλλαγές). Ο διορθωτής χρησιμοποιεί δικό του στοιχείο πάνω στην κονσόλα και δεν αλλάζει το περιεχόμενο της κονσόλας.

Σχέση με τη Λειτουργία της Χωριστή Οθόνης (Split Screen Function)
Επειδή η κονσόλα έχει λειτουργία χωριστής οθόνης (split screen) ο διορθωτής πάντα πιάνει το κάτω μισό (αυτό που στην κονσόλα ολισθαίνει). Αν ορίσουμε φόρμα με τη ΦΟΡΜΑ ή αλλάξουμε το παράθυρο της κονσόλας με το ΠΑΡΑΘΥΡΟ ή αλλάξουμε το τύπο της κονσόλας με την εντολή ΤΥΠΟΣ τότε παύει η λειτουργία της χωριστής οθόνης. Με την εντολή Οθόνη ορίζουμε χρώμα φόντου και γραμμή χωριστής οθόνης οπότε με ΟΘΟΝΗ ,0 δίνουμε χρώμα φόντου το τρέχον και παύει η λειτουργία χωριστής οθόνης.  Με ΟΘΟΝΗ, -10 ορίζουμε τις κάτω δέκα γραμμές ως γραμμές τις χωριστής οθόνης. Η εντολή Οθόνη χωρίς παραμέτρους καθαρίζει την οθόνη (το κάτω μέρος αν έχουμε χωριστή οθόνη).
Μπορούμε να αλλάζουμε τη γραμμή χωριστής οθόνης με την ΚΥΛΙΣΗ (SCROLL).
Αγγλικές εντολές FORM, WINDOW, MODE, CLS, SCROLL
Λειτουργία Διορθωτή

Ο διορθωτής λειτουργεί με παραγράφους. Κάθε γραμμή εντολής ουσιαστικά είναι μια παράγραφος. Εξ ορισμού ο διορθωτής κάνει αναδίπλωση γραμμής όταν αυτή είναι μεγαλύτερη από το πλάτος της οθόνης. Με το F1 αλλάζουμε την κατάσταση αναδίπλωσης. Υπάρχει ένα μενού επιλογών που ανοίγει με δεξί κλικ στο ποντίκι, με αριστερό κλικ στην γραμμή κατάστασης του διορθωτή (η γραμμή πάνω από κείμενο) ή με SHIFT+F10.  Το μενού μπορεί να μεταφερθεί αλλού αν κρατήσουμε με πατημένο το αριστερό κουμπί του ποντικιού στην επικεφαλίδα του μενού ή να αλλάξουμε το μέγεθός του από την κάτω δεξιά γωνία. Το μενού έχει περισσότερες επιλογές απ΄όσες φαίνονται και τις βρίσκουμε με κράτημα του αριστερού πλήκτρου του ποντικιού και κατέβασμα προς τα κάτω ή με την μπάρα ολίσθησης που εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά όταν ο δείκτης του ποντικιού εισέρχεται στην περιοχή του (ομοίως και ο διορθωτής έχει μπάρα ολίσθηση κρυφή, και εμφανίζεται με τον ίδιο τρόπο).

Μεταφορά σε αριθμό γραμμής διορθωτή
Από το μενού μπορούμε με την πρώτη επιλογή να δώσουμε αριθμό γραμμής για μεταφορά του δρομέα.  Για παράδειγμα αν έχουμε ένα πρόγραμμα με 10 γραμμές τότε μπορούμε να δώσουμε το SHIFT+F10 να ανοίξουμε το μενού και αμέσως να γράψουμε 8 και να πατήσουμε enter. Το μενού κλείνει αν επιλέξουμε το κείμενο με κλικ με το ποντίκι ή αν πατήσουμε το Esc. Έτσι μπορούμε να δίνουμε άλλα νούμερα και να πατάμε enter και να βλέπουμε άμεσα τη γραμμή που μας ενδιαφέρει. Εδώ οι γραμμές έχουν να κάνουν με τις γραμμές που βλέπουμε και όχι με τις παραγράφους. Αν έχουμε επιλέξει την μη αναδίπλωση, με το F1, τότε οι γραμμές ταυτίζονται με τις παραγράφους.

Περί της χρήσης του TAB

Στην έκδοση 9 το TAB, δηλαδή το πλήκτρο TAB εξ ορισμού προσθέτει ένα γνήσιο χαρακτήρα TAB, το ASCII 9. Ο διορθωτής χειρίζεται το χαρακτήρα όπως και ένας επεξεργαστής κειμένου. Επιπλέον όταν θέλουμε να εισάγουμε διαστήματα δεξιά του κώδικα σε μια ή πολλές συνεχόμενες γραμμές τότε επιλέγουμε την γραμμή ή τις συνεχόμενες γραμμές και με το TAB προωθούνται δεξιά βάζοντας ένα χαρακτήρα TAB (αν έχουμε αναδίπλωση γραμμής το TAB θα μπει μόνο στην αρχή της παραγράφου). Με SHFIT TAB κάνουμε την ανάποδη ενέργεια. Με το F10 αλλάζει η κατάσταση προβολής. Υπάρχουν δυο καταστάσεις, η κανονική προβολή και η προβολή κρυφών χαρακτήρων. Με την εμφάνιση κρυφών χαρακτήρων εμφανίζεται και το σύμβολο του TAB όπως και της παραγράφου. Έτσι μπορούμε να δούμε πώς είναι πράγματι το κείμενο βάσει χαρακτήρων.

Επειδή σε παλιά προγράμματα γίνονταν αφαίρεση του χαρακτήρα TAB και αντικατάσταση με χαρακτήρες διαστήματος, ο διορθωτής κάνει το εξής. Όταν υπάρχει διάστημα στην αρχή της γραμμής τότε αντί να βάλει τον χαρακτήρα TAB βάζει διαστήματα. Αν θέλουμε μπορούμε να απενεργοποιήσουμε την χρήση του χαρακτήρα TAB με την εντολή ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ "-TAB" ή SWITCHES "-TAB" και έτσι η χρήση του TAB γίνεται όπως στις παλιές εκδόσεις, με διαστήματα.
Μπορούμε να αλλάξουμε σε κώδικα το χαρακτήρα TAB με διαστήματα βάζοντας το πρόγραμμα στο πρόχειρο και εκτελώντας από την γραμμή εντολών (παίρνει το πρόχειρο και το αλλάζει):
ΠΡΟΧΕΙΡΟ ΑΛΛΑΓΗ$(ΧΑΡ$(9),ΕΠΑΝ$(" ",6),ΠΡΟΧΕΙΡΟ$)
Το πλάτος του TAB μπορεί να ορισθεί με την Σ ή Edit, για παράδειγμα η Σ ! 4 κάνει το TAB 4 χαρακτήρες πλάτος.

Μπορούμε να εισάγουμε ΤΑΒ με χαρακτήρες διαστήματος σε μια γραμμή αν υπάρχουν διαστήματα στην αρχή, όπως και αν υπάρχει διάστημα σε μια ομάδα γραμμών. Μπορούμε να εισάγουμε ΤΑΒ με χαρακτήρες διαστήματος σε μια γραμμή, που ξεκινάει χωρίς διάστημα με το SHIFT+TAB (το οποίο σε πολλές γραμμές βγάζει διαστήματα ή TAB, αλλά εδώ κάνει το αντίστροφό, βάζει διαστήματα, ως ειδική περίπτωση)

Χρήση σελιδοδεικτών.
Αν και τους λέμε σελιδοδείκτες δεν έχουν σχέση με σελίδες αλλά με παραγράφους. Υπάρχουν τρεις που γράφονται με τα F6, F7 και F8 Αν προσθέσουμε παραγράφους οι σελιδοδείκτες δεν χαλάνε, γιατί συνδέονται με το μοναδικό αριθμό μιας παραγράφου. Οι σελιδοδείκτες φυλάσσονται σε διαδοχικές χρήσεις του διορθωτή εφόσον διορθώνουμε το ίδιο τμήμα ή συνάρτηση.

Επιλογή/επικόλληση κώδικα από άλλο τμήμα/συνάρτηση ή από την βοήθεια
Αν θέλουμε από το διορθωτή να δούμε κώδικα άλλου τμήματος τότε αυτό γίνεται με το F12 όπου ανοίγει η βοήθεια με τα ονόματα που έχουν ήδη καταχωρηθεί και μπορεί να περιλαμβάνει και το τρέχον ήδη έχουμε ανοίξει μια φορά πριν την τρέχουσα. Με κλικ στο όνομα, στη φόρμα της βοήθειας, εμφανίζεται ο κώδικας - χωρίς χρωματισμό. Μπορούμε με κλικ σε μια κενή γραμμή στο διορθωτή να εμφανίσουμε το δρομέα και να επιλέξουμε το κείμενο που θέλουμε για να το αντιγράψουμε ή με χρήση Ctrl+C και μετά στο διορθωτή με Ctrl+V ή με σύρε και άφησε (drag and drop). Ομοίως με Shift+F1 ανοίγουμε την βοήθεια ή αν έχουμε επιλέξει μια εντολή τότε θα ανοίξει η βοήθεια για την εντολή αυτή.

Ο διορθωτής έχει πολλαπλά UNDO και REDO με τους συνδυασμούς πλήκτρων CTRL+Z και CTRL+Y.

Αυτόματο κλείσιμο εισαγωγικών "", παρενθέσεων () και αγκυλών {} και []. Όταν πατάμε το πρώτο πλήκτρο από τις δυάδες χαρακτήρων εμφανίζεται αυτόματα και ο δεύτερος και ο δρομέας εμφανίζεται ανάμεσα. Αν επιλέξουμε  κείμενο και πατήσουμε ένα από αυτά τα πλήκτρα (τα πρώτα στις δυάδες) τότε το κείμενο εμφανίζεται ανάμεσα και ο δρομέας στην αρχή του κειμένου.

Ειδικά για το {} μπορούμε να το δώσουμε με SHIFT+ENTER το οποίο βάζει το {} σε τρεις γραμμές με προώθηση κατά ένα TAB (οι χαρακτήρες διαστήματος αν έχουμε αλλάξει το σύστημα με την ΔΙΑΚΟΠΤΕΣ)

Αναζήτηση

Μπορούμε να κάνουμε αναζήτηση με SHIFT+F2 προς τα πάνω ή SHIFT+F3 προς τα κάτω με άνοιγμα διαλόγου εισαγωγής κειμένου προς εύρεση. Αν έχουμε επιλέξει λέξη τότε με F2 πάμε στην προηγούμενη ίδια λέξη ή με F3 στην επόμενη, αν υπάρχουν.

Αλλαγή λέξης, με χρήση UNDO

Με επιλογή λέξης και πάτημα του F5 ανοίγει διάλογος που ζητάει την λέξη που θα βάλουμε στη θέση της λέξης επιλογής σε όλο το κείμενο. Οι αλλαγές δείχνονται καθώς γίνονται, και στο τέλος μπορούμε να κάνουμε UNDO με χρήση του CTRL+Z, για κάθε αλλαγή χωριστά.

Αλλαγή λέξης με ίδια γράμματα κεφαλαία ή πεζά

Με επιλογή λέξης και πάτημα του F4 αλλάζουμε όλες τις λέξεις που έχουν τα ίδια γράμματα αλλά διαφέρουν σε πεζά-κεφαλαία με αυτήν της επιλογής. Αυτή η αλλαγή δεν έχει Undo και γίνεται ακαριαία.

Ελεύθερη Γραμμή Διόρθωσης

Με το SHIFT+F9 εναλλάσσουμε τη κατάσταση λειτουργίας σε ελεύθερη γραμμή διόρθωσης ή κεντρική γραμμή διόρθωσης. Στη κεντρική γραμμή διόρθωσης κάθε φορά που αλλάζουμε κάτι στο κείμενο, η γραμμή που αλλάζει αν γίνεται πάει στο κεντρική γραμμή της οθόνης του διορθωτή. Στην ελεύθερη γραμμή διόρθωσης η γραμμή δεν μεταφέρεται (σε κάποιες περιπτώσεις μεταφέρεται, όπως στην επιλογή από το μενού).

Μέτρηση λέξεων στο διορθωτή

Με F9 εμφανίζεται ο αριθμός λέξεων στο κείμενο. Είναι πολύ γρήγορος, για παράδειγμα στο αρχείο Info.gsb που έχει 14073 παραγράφους, βρίσκει 51968 λέξεις άμεσα (σε χρόνο μηδέν), στην έκδοση 5.2 του Info.gsb. (Στην έκδοση 34, έχουμε 166383 λέξεις σε 35183 γραμμές)
Οι λειτουργίες του διορθωτή γίνονται και στο στοιχείο Κείμενο του συστήματος παραθύρων της Μ2000. Πχ αν ανοίξουμε το Info.gsb και πατήσουμε το F8, θα τρέξει ο παραθυρικός διορθωτής της Μ2000 (είναι πρόγραμμα σε Μ2000) και αν εκεί ανοίξουμε το info.gsb θα ανοίξουν οι 14073 γραμμές και πατώντας το F9 θα πάρουμε το 51968 - γράφεται σε μια γραμμή που εμφανίζεται πρόσκαιρα στο διορθωτή σαν πρώτη γραμμή με πράσινο φόντο). Το στοιχείο ΚΕΙΜΕΝΟ έχει την επικεφαλίδα όπως ο διορθωτής αλλά είναι κρυφή και ανοίγει όταν χρειάζεται αυτόματα, και φεύγει αν ξεκινήσουμε διόρθωση του κειμένου.




Ένας γρήγορος τρόπος να μετρήσουμε το μέγεθος του info σε λέξεις, είναι να φορτώσουμε το info, να πατήσουμε το F8 για να ανοίξει ο παραθυρικός διορθωτής της Μ2000 (υπάρχει στο info ως M2000Editor), μετά επιλέγουμε από το μενού file to Open (επιλέγεται και με το Ctrl+O), και ανοίγει η φόρμα διαλόγου για επιλογή αρχείου, πατάμε τα πλήκτρα i n f o μέχρι να γίνει αυτόματα επιλογή του info.gsb και το ανοίγουμε, τέλος μόλις δούμε το κείμενο (πολύ γρήγορα) πατάμε το F9 και μας δίνει άμεσα απάντηση! Επίσης αν πατήσουμε το Ctrl+End πάμε στη τελευταία γραμμή και βλέπουμε δίπλα στο μενού τον αριθμό γραμμής και τη θέση του δρομέα με νούμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.