Τετάρτη 28 Αυγούστου 2019

Χρήση του Info.GSB

Χρήση του Info.GSB

Όταν πρώτη φορά εγκαταστήσουμε τη Μ2000 ή όταν την αναβαθμίσουμε με νεότερη έκδοση ή όταν θέλουμε να επαναφέρουμε το ήδη σωσμένο στο τρέχον κατάλογο το Info.gsb κάνουμε το παρακάτω:

Από την γραμμή εντολών της Μ2000 γράφουμε:
ΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΕΦΑΡΜΟΓΗ.ΚΑΤ$
ΦΟΡΤΩΣΕ info.gsb

Με το που φορτώνει τρέχει αυτόματα, γυρίζει ο τρέχον φάκελος στο φάκελο χρήστη και εμφανίζει επιλογές:
Πατάμε το F1
Και αυτόματα σώνεται στο τρέχον κατάλογο χρήστη (κάνει αυτόματα την αλλαγή)

Στο αρχείο info.gsb χρησιμοποιήθηκε μια έκδοση της FORM με το ! και τα νούμερα που θέλουμε για πλάτος και ύψος σε χαρακτήρες η οποία βάζει μεγαλύτερο περιθώριο. Επίσης χρωματίσαμε το περιθώριο. Αυτό έγινε γιατί μπορεί η οθόνη προβολής να είναι τηλεόραση και εκεί μερικές γραμμές δεν φαίνονται.

Όταν φορτώνεται το Info.gsb ρυθμίζονται τα πλήκτρα λειτουργιών (Function Keys). Στην εικόνα παραπάνω εμφανίζεται η λίστα πλήκτρων και το περιεχόμενό τους. Επίσης εμφανίζεται η λίστα τμημάτων όπως φορτώθηκε με το info.gsb (έχει 14073 γραμμές στην έκδοση 5.2, οι οποίες μοιράζονται σε όλα αυτά τα φορτωμένα τμήματα). Κάθε τμήμα που βλέπουμε είναι γενικό, και αυτό σημαίνει ότι έχει επεκταθεί η γλώσσα με εντολές τα ονόματα των τμημάτων.

Με το F3 εμφανίζεται πάλι η παραπάνω εικόνα.  Με F2 ανοίγει ο διορθωτής για το τμήμα που τρέχει αυτόματα και δείχνει την παραπάνω εικόνα.

Με το F8 ανοίγουμε τον παραθυρικό διορθωτή της Μ2000

Εδώ βλέπουμε το παράθυρο σε maximize μορφή, με φορτωμένο το info.gsb και το δρομέα στην τρίτη γραμμή από το τέλος. Η τελευταία εντολή του Info.gsb είναι η κλήση του τμήματος Info. Η κονσόλα έχει γίνει minimized.

Για να φορτώσουμε το αρχείο info.gsb (αφού το έχουμε σώσει με το F1 από τη κονσόλα), πατάμε το F8 να τρέξει το πρόγραμμα του παραθυρικού διορθωτή και αμέσως εμφανίζεται το παράθυρο με ένα μικρό κείμενο. Πατάμε στις τρεις οριζόντιες γραμμές πάνω αριστερά (δίπλα από εικονίδιο της Μ2000) και ανοίγει το control menu, και σε αυτό πατάμε το maximized ή πατάμε το μεσαίο εικονίδιο από τα εικονίδια πάνω δεξιά. Το control menu χρησιμοποιείται και με το πληκτρολόγιο, πατάμε το TAB και μόλις αλλάξει το χρώμα των τριών παράλληλων γραμμών σε άσπρο πατάμε το κάτω βελάκι και επιλέγουμε εντολή.

Το στοιχείο ΚΕΙΜΕΝΟ λειτουργεί όπως ο διορθωτής, με την διαφορά ότι τα TAB και SHIFT+TAB λειτουργούν για αλλαγή εστίασης σε γραφικό στοιχείο. Για να το χρησιμοποιήσουμε όπως στο διορθωτή πρέπει να χρησιμοποιήσουμε και το CTRL μαζί. Επίσης δεν υπάρχει ο αυτοματισμός του διορθωτή για χρήση και tab χαρακτήρα και διαστήματος, αλλά πρέπει να οριστεί με κώδικα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

You can feel free to write any suggestion, or idea on the subject.